7 Adımda Ayak Sağlığı ve Bakımı

12.09.2021
7 Adımda Ayak Sağlığı ve Bakımı

Ayakların düzenli bakımı, sadece estetik görünüm için değil, genel sağlık açısından da büyük önem taşır. Vücudun bütün yükünü taşıyan ayaklar; yanlış ayakkabı seçimi, fazla kilo, hatalı ayak bakım uygulamaları gibi pek çok sebebe bağlı olarak hasar görebilir. Bu nedenle, her ne kadar zaman zaman göz ardı edilse de ayaklar her zaman özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Özellikle yanlış ayakkabı seçimi; kemik ve eklemlerde deformasyon, batık tırnak, nasır, mantar ve kötü koku gibi istenmeyen ayak sağlığı problemlerine neden olabilir. Bu problemlerin doğru ayakkabı seçimi ve düzenli ayak bakımıyla engellenmesi mümkündür. Ayak sağlığı ve bakımına dair önem vermeniz gereken noktaları sizin için bu 7 adımlık rehberde topladık.  

1.     Doğru Ayakkabı Tercihinin Önemi 

Ayakkabı alırken, değerlendirmemizi genellikle ayakkabının stiline ve giyim tarzımızla uyumuna göre yaparız. Fakat tarzını beğendiğimiz için seçeceğimiz bazı ayakkabıların ayak sağlığı üzerinde olabilecek olumsuz etkileri hakkında da bilinçli olmamız gereklidir. Unutulmamalıdır ki, yanlış ayakkabı seçimi ayak sağlığını doğrudan etkileyerek ciddi problemlere yol açabilir. Ayak yapınıza uygun olmayan ayakkabıların uzun süreli kullanımı ayakta deformasyon, bel ağrısı ve nasır oluşumu gibi sağlık sorunlarına sebep olur. Bu nedenle ayakkabı seçiminde sadece ayak numarası değil, ayağınızın kemik yapısı, dolgunluğu ve genişliği de göz önünde tutulmalıdır. Ayakkabı alırken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ayakkabının iç ve dış tabanı çok sert olmamalı,
  • Ayakkabılar doğru noktalarda esneyerek ayağınızı desteklemeli,
  • Parmaklarınızın rahat edebilmesi için ayakkabının ön kısmı dar olmamalı,
  • Ayakkabı sadece uzunluğuyla değil genişliği ve yüksekliğiyle de ayağınıza tam oturmalı,
  • Satın alınacak ayakkabılar sağlıklı, ayakta aşırı terlemeye ve kokuya sebep olmayacak, hava alabilen materyallerden üretilmiş olmalı,
  • Ayakkabıların topuk kısmı, ayağınıza destek verecek yerde konumlandırılmış olmalıdır.

Ayaklar gün içinde sürekli hareket halindedir. Bu sebeple günün sonuna doğru ayaklarda şişme görülebilir. Ayakkabı alışverişinizi akşam saatlerinde yaparak, alacağınız ayakkabının ayaklarınızı her türlü durumda rahat ettireceğinden emin olabilirsiniz.  

2.     Ayakkabılarınızı Havalandırın 

Ayak sağlığının bozulmaması için her gün aynı ayakkabıların giyilmemesi önerilir. İki gün üst üste giymek zorunda olduğunuz ayakkabıları mutlaka havalandırmalısınız. Bu konuda özen göstermeniz hem ayak sağlığını korumanıza hem de ayakkabıların kullanım ömrünün uzamasına yardımcı olur.  

3.     Ayak Bakımı İçin Rutin Oluşturun 

Evde ayak bakımı yapmak sanıldığından daha kolaydır. Ayaklara düzenli bir şekilde bakım yapıldığında, hem ayaklarda estetik açıdan iyileşme görülür hem de ayakların sağlıklı kalması sağlanır. Ayak bakımında, ilk olarak ayaklar en az 20 dakika ılık suda bekletilir. Ardından tırnaklar kesilerek, tırnak etleri temizlenir. Tırnakların çok dipten kesilmemesine ve küt şekilde kesilmesine özen gösterilmelidir. Oval şekilde ve çok derinden kesilen ayak tırnakları, tırnak batması gibi günlük hayatınızı etkileyebilecek önemli sorunlara sebep olabilir. Tırnaklar kesildikten sonra törpü yardımıyla tırnaklara şekil verilir. Ayak derisi hala yumuşakken ayak törpüsü yardımıyla ölü deriler de temizlenir. Rutinin en son adımında da ayaklarda çatlak oluşumunu engellemek için nemlendirici kullanılır.  

4.     Tırnaklarınızın Sağlığı İçin Doğal Yöntemler Kullanın 

Cinsiyet fark etmeksizin, pek çok kişi tırnak yüzeyinde oluşan sararma ve lekelenmelerle karşı karşıya kalabilir. Limon suyu, elma sirkesi, oksijenli su ve çay ağacı yağı tırnak renginizde oluşan problemlerin düzelmesine yardımcı olur. Bu doğal ürünleri bir pamuk yardımıyla her gün düzenli olarak tırnak yüzeyine uyguladığınızda sararma probleminiz ortadan kalkacaktır.  

5.     Çorap Seçiminize Dikkat Edin 

Ayaklarda vücudun diğer bölgelerine kıyasla daha fazla salgı bezi vardır. Bu durum ayakların daha sık terlemesine sebep olur. Bu nedenle çorapsız ayakkabı giymek çeşitli mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Özellikle yaz aylarında, ayakkabı giyerken çorap giymemek yaygın fakat yanlış bir davranıştır. Böyle bir durumda ayakkabınız teri tam olarak ememez ve ayakta çeşitli bakteriler üreyerek çoğalmaya başlar. Ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı sık sık değiştirerek mantar oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda, ayaklarınızın hava alabilmesi için çoraplarınızın pamuklu olmasına da dikkat etmelisiniz.  

6.     Ayaklarınızı Her Gün Yıkayın 

Ölü derinin atılması ve bakteri oluşumunun engellenmesi için ayakların her gün yıkanması gerekir. Ayakta bulunan ter bezlerinin yoğunluğu, bakterilerin üremesini hızlandırarak koku oluşumuna yol açar. Islak ve nemli kalan ayakta mantar enfeksiyonu gelişebilir. Bu sebeple yıkama sonrasında ayaklar bir havlu yardımıyla kurulanmalıdır.  

7.     Medikal Ayak Bakımını İhmal Etmeyin 

Podoloji olarak da bilinen medikal ayak bakımı, ayak sağlığı ile ilgilenen bir tıp alanıdır. Medikal ayak bakımı, sanılanın aksine sadece tırnak ve deri bakımıyla ilgilenmez. Bu alanda, kişilerin damar görünümü, kemik yapısı ve ayakkabı ölçümü değerlendirilerek çeşitli yönlendirmeler de yapılır. Sağlıklı ayaklar için kişisel bakım rutininize ek olarak medikal ayak bakımınızı da iki ayda bir yaptırmanız önerilmektedir.

Photo by Greta Hoffman from Pexels